Ultrahangdiagnosztika

A röntgenvizsgálatokkal együtt a leggyakrabban használt képalkotó eljárás ma rendelőnkben. Nagy szakértelmet és gyakorlatot igénylő vizsgálati módszer, mely a korszerű állatorvosi ellátás és diagnosztika egyik legfontosabb része. Számos betegség diagnosztizálásában ez az elsődleges vizsgálati módszer. Használata a belgyógyászati, kardiológiai és szülészeti eseteken túl a sebészeti és szemészeti esetek vizsgálatában is kiemelt fontosságú.

Ultrahang elsődlegesen vemhesség diagnosztikában, gennyes méhgyulladások felderítésében használjuk.

Az állatokat nyugodt körülmények között meghatározott fektetésben, bódítás nélkül vizsgáljuk. Ez kb. 20 percet vesz igénybe, és a Gazdi jelenléte legtöbbször elégséges a Páciensek megnyugtatására. A vizsgálathoz időpontot kell egyeztetni, a jobb áttekinthetőség miatt ajánlott hat óra koplaltatás után, és ha lehet, akkor teli húgyhólyaggal hozni Kedvenceiket.

 

Mikor van szükség ultrahang vizsgálatra?

 • Amikor a laborvizsgálat valamelyik szerv (máj, vese, hasnyálmirigy) funkcionális elváltozását mutatja.

 • Ha a tapintásos vizsgálat során a szerv megnagyobbodása merül fel.

 • Ha a tünetek között hasi fájdalom (pl. hasnyálmirigy-gyulladás, lenyelt idegentest) vagy hastérfogat-növekedés szerepel.

 • Ha szövettani (citológiai) mintavétel szükséges az egyes szervekből (máj, lép, nyirokcsomó) vagy szövettani szaporulatból, így könnyebben tervezhetők a műtéti beavatkozások, segít a kórjóslatban is.

 • A húgyhólyag, a vesék megbetegedéseinél (pl. hólyag- vagy vesekő, tumor), steril vizelet mintavételhez (cystocentézis).

 • Balesetes állat (akut has gyanú) vizsgálata esetén.

 • Szívbetegségek és a vérerek állapotának diagnosztikájában és a betegségek kontrollálásában.

 • Amikor folyadékot kell lecsapolni a mellüregből, a hasüregből vagy a szívburokból (életmentő terápia).

 

Az ultrahang alkalmazásának előnyei:

 • Nem invazív, az esetek döntő többségében nem igényel előzetes medikációt vagy szedációt.

 • Nincs mellékhatása, gyorsan elvégezhető, fájdalommentes.

Labordiagnosztika

 

A labordiagnosztika, és azon belül is a vér- és vizeletvizsgálatok jelenleg is az egyik legfontosabb, ugyanakkor legkézzelfoghatóbb és nélkülözhetetlen elemei a pontos diagnózis felállításának vagy a különböző szűrővizsgálatoknak.

Az így kapott eredmények alapvető információval szolgálnak a szervezet különféle anyagcsere-folyamatairól, a szervek működéséről vagy akár az immunrendszer állapotáról. A sokféle diagnosztikai módszer segítségével a betegvizsgálat során vett mintákból kimutathatók a fertőzéseket okozó különféle baktériumok, vírusok és paraziták is.

 

Macskák FeLV-FIV tesztje

Macskáknál igen gyakran fordulnak elő olyan vírusos betegségek, melyek legyengítik az immunrendszer működését. Mostantól már rendelőnkben is elérhető a teszt.

Mit vizsgálunk?

 • Macskák Leukózisa (Feline Leukemia Virus=FeLV) igen súlyos betegség lehet, melynek kórokozója a FeLV vírus. Az arra fogékony macskákban daganatos megbetegedés, vagy immunszuppresszió, a csontvelő nem megfelelő működése alakulhat ki.
 • A Macska Aids Vírusa (Feline Immunodeficienc Virus) harapással, testnedv cserélvel, illetve anyáról- kölykökre is terjed. Embereket nem fertőz, csak macskákra veszélyes. Sokáig észrevétlenül lehet jelen, és az ellenállóképesség csökkenését, vérszegénységet, fertőző betegségekre való fogékonyságot, csökkent válasz képességet okoz.

Pár csepp vérből fél órán belül eredmény.

 

Rendelőnkben elérhetők továbbá különböző (immunológiai, endokrinológiai, szerológiai) panelvizsgálatok. A kiegészítő laborvizsgálatok hasznosak a vemhesség diagnosztikájában is. A bőrkaparék vizsgálata elengedhetetlen a bőrgyógyászati esetek alapos kivizsgálásához.

Vizsgálataink jelentős részét a saját rendelőnkben végezzük, indokolt esetben vizsgálatainkat a Vet Med Laborba vagy az Állategészségügyi Labor Kft-hez küldjük.

Az ivartalanítás fontossága

Tudtad, hogy miért fontos az ivartalanítás? Amellett, hogy felelős döntést hozol, a kutyád egészségéért is sokat teszel vele! Az állatok ösztönlények, nem gondolkodnak, hanem cselekszenek az ivarzás idején. Hazánkban is óriási problémát jelent a nagyszámú gazdátlan állat. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy sok a felelőtlen gazda, aki szívtelenül sorsára hagyja a nem kívánt kölyköket.

Akik szerencsések és nagy nehezen túlélik, de nem találnak befogadóra, azok az utcán tengődnek, idővel ők is ivarzanak és újabb ártatlan lények jönnek a világra. És még ha a kicsik új gazdához is kerülnek, tőlük is újabb és újabb keverék almok születnek. Ez a körforgás sosem szűnik meg, ha mi, emberek nem gondolkodunk felelősségteljesen és nem cselekszünk.

Azokat a kutyákat és macskákat, akiket nem szeretnének tenyészteni (hangsúlyoznánk a tenyésztés szót), javasolt ivartalanítani. Csak egy – mára már rutin – műtétre van szükség. Ezzel állatainkat is megkíméljük a sorozatos tüzelés, esetenként álvemhesség, szülés terheitől, mert természetesen nem tesz jót a szervezetüknek a folyamatos vemhesség, majd szoptatás. A kan kutyákat is érdemes ivartalanítani, hacsak nem zárt környezetben élnek és nem tudnak kóborolni, elszökni tüzelési időszak alatt, bár az ivarossággal gyakran együtt járó betegségektől így nem tudjuk megóvni őket. az ivartalanítás nem csak a felelősség kérdése miatt fontos, de rengeteg betegség is megelőzhető vele.

A műtéthez ultrahang sebészeti generátor és elektromos sebészkést használunk, altatógép + monitor műtét közben. Ezzel nő a biztonsága az altatlásnak.

Ultrahangos sebészeti generátor és elektromos sebészkés. Az elektro sebészet modetn vívmánya. Jelentősen csökkenti a vérzések, vérveszteségek lehetőségét, hasüregen belül nem kell fonalat használni, csak sebzárásra.

Pontos vágás, gyorsabb gyógyulás, korábban inoperábilisnak vélt daganatok egy része operálhatóvá vált. (pl. végbéldaganatok egy része).

Szem körüli plasztikai jellegű műtétek is szebben kivitelezhetőek, kevesebb szövődménnyel gyógyulnak.